Za kiseljenje kupusa potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo dobre volje. Priprema je srednje zahtjevna, ali uz malo strpljenja i želje pripremit ćete ovu zimnicu bez problema. Prije pripreme obavezno je temeljito oprati posudu u kojoj ćete kiseliti kupus.
Kako se kiseli kupus?
Potreban vam je kupus, sol, voda i posuda u koju ćete staviti kupus za kiseljenje. Prvo narežite korijen svake glavice kupusa. Zatim taj isti kupus položite u bure ili posudu u kojoj ćete kiseliti. Poslažite jedan sloj kupusa na dno posude i zatim ga obilno posolite. Tako redajte kupus jedan na drugi sloj i svaki put posolite. Ostavite kupus da tako odstoji 24 sata.
Nakon 24 sata ulijte vodu u kupus tako da svaki kupus bude preplavljen vodom. Kako bi kupus ostao na mjestu u vodi bez plutanja na površinu možete na vrh staviti neku vrstu pritiska. Taj pritisak može biti napravljen od čistog kamena ili možete uzeti veliku vrećicu koju ćete napuniti vodom i tako pritisnuti kupus prema dnu posude u kojoj se kiseli.
Tako pripremljen kiseli kupus ostavite u posudi 3 tjedna. Nakon 3 tjedna kupus je ukiseljen i spreman za korištenje u raznim jelima.