Čičoka, poznata kao jeruzalemska artičoka je gomolj bogat hranjivim sastojcima i vrlo je zdrav. Čičoke su malo, okruglo povrće, teksturom slične krumpiru s okusom artičoke. Čičoke se uglavnom sastoje od vode, proteina, ugljikohidrata i dijetalnih vlakana. Sadrže inulin, vlakno topivo u vodi, uneseno zajedno s određenom količinom vode, koje daje osjećaj sitosti. Ponekad predstvalja problem kako je očistiti.
Kako se čisti čičoka? Problem nastaje jer gomolji imaju vrlo specifičan oblik i nije ih lako očistit. Čičoku zapravo karakteriziraju izbočine, ponekad čak i vrlo male, čije je guljenje posebno teško.
No, prvo ih je potrebno očistiti tako da ih isperete vodom uz pomoć spužve. Kada ste uklonili zemlju koja se nakupila ispod nabora uzmite oštar nož.
Uz pomoć noža sastružite koru, a zatim, uklanjajte čvornate dijelov i ogulite čičoku. Oguljene čičoke umočite u zdjelu s vodom i limunom kako ne bi pocrnite. Držite ih u vodi tako dugo dok ne krenete s pripremom.