Kuhinjski trikovi /

Kako sačuvati koru od limuna?

Image

Sezona limuna traje od studenog do svibnja. Dok su u sezoni, kupite ih u sanduku kako bi imali najkvalitetnije limune, a mi vam donosimo kako sačuvati koru od limuna.

12.9.2021.
10:37
VOYO logo

Limun je tako nevjerojatan i svestran sastojak, uvijek je dobro imati pri ruci. Slatko-kisela aroma svih dijelova ploda limuna (sok, pulpa i kora) dodaje malo začina u niz kulinarskih recepata - od predjela do pića do deserta. Limuni su bogati vitaminom C i imaju visok sadržaj limunske kiseline, pa su izvrsni i kao sredstvo za čišćenje, u domaćim kozmetičkim tretmanima i za ublažavanje grlobolje. Zato vam donosimo načine kako sačuvati koru od limuna kako bi maksimizirali cijeli njegov potencijal.

Konzerviranje limuna sa soli je drevna metoda koja je nastala na Bliskom istoku. Limun spremljen u soli i vlastiti sokovi prolaze kroz malu transformaciju. Sol izvlači sokove i omekšava koru s vremenom, smanjujući kiselost dodajući slatke note svakom jelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izradu vam je potrebno samo 6 do 8 cijelih limuna, 4 žlice soli i staklenka.

Sterilizirajte staklenke kuhajući ih u vodi 15 do 20 minuta. Cijele limune temeljito očistite ispiranjem kore pod hladnom vodom. Odrežite komadiće limuna kako biste stvorili ravni vrh i dno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite limun da stoji uspravno i narežite ga poprečno, ali nemojte ga rezati do kraja. Kad režete "x" u voću, prestanite s rezanjem kad ste udaljeni oko pola centimetra od dna.

Otvorite limun i pospite par prstohvata soli u unutrašnjosti. Ponovite s ostatkom limuna i čvrsto ih zapakirajte u staklenku. Drvenom žlicom gurnite ih prema dolje i pustite sokove. Kad se zapakira, u posudu dodajte preostalu sol. Ako limuni nisu potopljeni u sok, prelijte ih svježe iscijeđenim limunovim sokom. Zatvorite staklenku i čuvajte na hladnom i suhom mjestu 1 tjedan, a zatim premjestite u hladnjak. Limun sačuvan u soli čuvat će se u hladnjaku godinu dana.

Još jedan jednostavan način da sačuvate cijele limune, limuna, sok od limuna i koricu limuna je da ih jednostavno stavite u zamrzivač. Narežite limune i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Razmaknite ih tako da se niti jedna kriška ne dodiruje. Lim za pečenje stavite u zamrzivač preko noći. Kad su kriške potpuno smrznute, bacite ih u staklenku ili vrećicu i vratite u zamrzivač.

Ovo su jednostavni načini kako sačuvati koru od limuna kako bi ih bez problema mogli upotrijebiti kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo