Stabla pistacija uzgajana su zbog svojih koštica i sjemenki tisućama godina, a arheološki dokazi o konzumaciji pistacija datiraju čak iz 6750. godine prije Krista. Stabla pistacija sade se u voćnjacima kako bi se olakšalo oprašivanje i upravljanje, a može proći i do 20 godina da dosegnu vrhunac proizvodnje.
Samo žensko stablo pistacija daje plodove, a toliko se stabala pistacija sada umjetno oprašuje da ne bi gubili prostor na neproduktivnim muškim biljkama, međutim neke zemlje i dalje dopuštaju da se njihova stabla pistacija prirodno oprašuju sadnjom muških stabala u blizini ženska stabla.
Berba se u Sjedinjenim Državama obično obavlja opremom koja snažno trese stablo uzrokujući da koštice padaju na tlo, međutim, u većini drugih zemalja berba se još uvijek obavlja ručno. Nakon što se sakupe sa zemlje, koštice se zatim suše i obrađuju kako bi se uklonila njihova debela ljuska tako da ostane samo sjemenka pistacija.
Ovisno o njihovoj vrsti i potražnji, pistacije se mogu čuvati u ljusci ili se oljuštiti i dalje prerađivati.