Kako biste dobili savršeno prokuhana jaja, za početak napunite lonac otprilike do četvrtine hladnom vodom. Stavite jaja u jednom sloju na dno lonca. Dodajte još vode tako da jaja budu pokrivena barem centimetar ili dva vode. Što je više jaja u tavi, više vode biste trebali imati preko jaja.
Lonac zagrijte na jakoj vatri i dovedite vodu do punog ključanja. Dodavanje žličice octa u vodu može pomoći da bjelanjak ne iscuri ako prokuhano jaje pukne tijekom kuhanja.
Ugasite vatru, stavite posudu na vrući plamenik, poklopite i ostavite da odstoji 10-12 minuta. Ako imate tip plamenika za štednjak koji ne zadržava toplinu kada je isključen, možda ćete htjeti sniziti temperaturu na nisku, kuhati minutu, a zatim ga isključiti.
Procijedite vodu iz posude i prelijte prokuhana jaja hladnom vodom kako bi se brzo ohladila i spriječila daljnje kuhanje. Ili, ako kuhate veliku količinu jaja, izvadite ih šupljikavom žlicom u veliku zdjelu s ledenom vodom.