Ako ste ikada jeli hamburger od tunjevine ili odrezak od svježe grilovane tune, znate da je svježa tuna jednako svestrana ili čak više zadovoljavajuća od tune iz konzerve. Može je biti gotovo jednostavno napraviti ako znate nekoliko stvari o tome kako je pripremiti.
Kako marinirati tunu
Da biste pripremili tunu za začin ili marinadu, prelijte je hladnom vodom, a zatim je osušite papirnatim ubrusom. Tuna je izvrsna riba za marinadu jer ima blagi okus i vrlo dobro upija okus marinada. Posebno se dobro slaže s azijskim okusima poput sezama, đumbira i teriyakija. Tunu ne morate marinirati preko noći. Možete je ostaviti da se marinira samo 15 minuta ili čak 4 sata. Ako nemate vremena za marinadu, premažite je otopljenim maslacem ili maslinovim uljem i malo soka od citrusa. Zatim je pospite solju, paprom i bilo kojim drugim začinom po vašem izboru.
Kako pripremiti tunu kod kuće
Slično kao i dobar goveđi odrezak, tunu se ne mora kuhati do kraja. Ključ za stvaranje savršene tune kod kuće je lijepo raskoračiti obje strane i paziti na to. Ne želite da predugo ostane na toplini. Želite da vaši odresci od tune budu vlažni i nježni, a ne suhi i žvakaći.
Debljina odrezaka od tune određuje koliko dugo ih trebate kuhati. Ako ih pečete u pećnici na 200 stupnjeva ili pečete na srednjoj vatri, trebat će 4 do 6 minuta po ½ inča debljine.
Ako ih pripremate u tavi na srednje jakoj vatri, za odrezak od ¾ inča bit će potrebno oko 6 do 9 minuta. Bez obzira koju metodu odabrali, odreske pokušajte okrenuti samo jednom.
Kad se odresci pahnu nakon što su ih testirali vilicom, znat ćete da su gotovi. Nakon što maknete odreske s vatre, premažite ih otopljenim maslacem, maslinovim uljem ili dodatnom marinadom, pa poslužite.
Slijedite li ove jednostavne upute, tunu ćete moći savršeno skuhati kod kuće.