Kuhanje špinata je jednostavno i može se obaviti za nekoliko minuta, ali vrijedi napomenuti da listovi sadrže puno vode, koja se brzo oslobađa kada se zagrijava. To uzrokuje dramatično smanjenje volumena pa se velika tava špinata može brzo smanjiti na šaku nakon što je kuhana. Voda koja se ispušta mora se pravilno ocijediti ili će lišće biti mokro i neugodno. Zbog tog razloga vrlo je bitno znati kako pripremiti svježi špinat.
Listove dječjeg špinata potrebno je samo brzo isprati prije upotrebe. Starije listove možda je potrebno temeljitije oprati u hladnoj vodi, a možda ćete htjeti podrezati ili otkinuti sve drvene stabljike.
Blanširani špinat
- 45 dkg špinata ili 30 dkg baby špinata
- maslac
- sol i papar
Veliku posudu do pola napunite vodom i zakuhajte. Pripremljeni špinat ubacite u kipuću vodu. Vrlo brzo će početi venuti, nakon što uvene (oko 1-2 min) ocijedite ga kroz cjedilo i ostavite da iscuri sav višak vode, u tome će vam pomoći pritiskanje stražnjom stranom žlice ili donjom stranom kutlače. Izbacite višak vode iz špinata kroz cjedilo.
Kuhani špinat stavite u posudu za posluživanje i dodajte maslac ili maslinovo ulje te dobro začinite solju i paprom. Uz špinat dobro ide i malo naribanog muškatnog oraščića.
Ako špinat želite poslužiti hladan (ili ga želite zagrijati kasnije u nekom drugom receptu) uronite ga u posudu s ledenom vodom odmah nakon što je uvenuo. To će zadržati živu boju i brzo je ohladiti. Kada se ohladi, pažljivo ocijedite i osušite.