Kako pripremiti patlidžan za pripremu jela? Za početak narežite ili nasjeckajte patlidžan. Svakako ostavite i koru jer sadrži vitamine i hranjive tvari. Patlidžanu treba odrezati krajeve. Narežite patlidžan na kriške debljine otprilike centimetar ili na deblje četvrtine.
Ravnomjerno posolite i prebacite u cjedilo iznad tanjura i ostavite pola sata da se ocijedi. Ovo će pomoću u izvlačenju gorkih sokova.
Stavite cjedilo iznad velike zdjele ili iznad sudopera. Isperite svaki komad patlidžana pod hladnom vodom, pri čemu pazite da uklonite svu sol. Nakon toga ocijedite.
Prebacite isprane komade patlidžana na čistu radnu površinu i osušite papirnatim ručnikom. Ovako pripremljeni patlidžani mogu se peći na žaru, kuhati, pirjati, pržiti u dubokom ulju i peći.
Za okus roštilja, prepecite cijele patlidžane na otvorenom plamenu ili štednjaku dok se korica ne zaprži.