Smeđa riža je cjelovito zrno. Ima klice i mekinje i to joj daje više vlakana, orašast okus i pomalo teksturu za žvakanje. Iz bijele riže uklonjene su ljuske, klice i mekinje. Zbog toga se kuha prilično brzo - samo 15 minuta. Ali smeđa, integralna riža se kuha i do 45 minuta. Kako pripremiti integralnu rižu?
Za kuhanje 1 do 2 šalice suhe integralne riže potreban je lonac od 2 litre, ali i dobar poklopac koji će spriječiti odlazak pare iz lonca. Tijekom kuhanja riže poklopac se ne smije micati kako ne bi puštao paru van.
Integralnu rižu počnite kuhati na srednje jakoj vatri s poklopcem. Kada čujete kako vam lonac šišti ili poklopac drhti, odmah smanjite vatru na srednje-nisku ili na najnižu razinu, a da tekućina još uvijek ključa i dodajte malo soli i promiješajte. Nakon ovoga pustite rižu da se kuha još kojih pola sata.
Kad je riža skuhana prije posluživanje pustite da odstoji 10-ak minuta.