Kako znate da kupujete pravi med? Kako prepoznati pravi med u tegli? Ako ga ne kupujete izravno od pčelara, može biti teško odlučiti se između različitih marki i sorti dostupnih na tržištu. Procjenjuje se da gotovo tri četvrtine meda koji se prodaje u nekim trgovinama mješovitom robom zapravo nije med. To je prerađeni proizvod koji je lišen peludi, hranjivih tvari, enzima i vitamina. Ono što je ostalo u tegli je samo zaslađeni sirup. Zabrinjavajuće je što neki proizvođači čak dodaju umjetna sladila i kukuruzni sirup kako bi pojeftinili "med" razrjeđivanjem izvornog proizvoda. Pa kako onda prepoznati pravi med u tegli.
Ljepljivost je prva stvar koja vam može pomoći kako prepoznati pravi med u tegli.
Pravi med nije ljepljiv ako ga trljate među prstima, no lažni med je ljepljiv zbog zaslađivača koji su dodani pri njegovom stvaranju. Tu razliku je lako testirati i vrlo uočljiva.
Tekstura je druga stvar koja vam može pomoći prepoznati pravi med u tegli.
Pravi med je prilično guste teksture, treba mu vremena da se krene, dok je lažni med vrlo tekući i brzo se razlijeva, kreće i putuje. Najbolji način da to testirate je da vidite koliko je vremena potrebno da se prijeđe s jedne strane staklenke meda na drugu ili da stavite malo na prst i vidite hoće li istjecati ravno.
Za kraj miris. Kako prepoznati pravi med u tegli oslanjajući se na miris?
Pravi med ima blag i često cvjetni miris. Ovaj se miris može promijeniti zagrijavanjem i hlađenjem, međutim lažni med često uopće nema miris ili može imati kiselkast miris. Svi ovi čimbenici mogu vam pomoći prepoznati pravi med u tegli.