Borov med proizvode pčele koje skupljaju medljiku s vrste kukaca koji žive na određenim vrstama borova. Borov med se proizvodi u dvije faze. Deseci tisuća vrsta insekata okupljaju se penjući se na bor kako bi se sakrili u pukotinama i ispod kore borova. Oni tvore bijeli snop voska nalik pamuku na prednjoj strani stabla. Te vrste kukaca u ljetnim mjesecima proizvode med od medljike iz ekstrakta bora koji visi s borova u nizovima.
Zatim pčele obrađuju ove sirove ekstrakte sa svojim izlučevinama i nose ih u svoje košnice koje zatim pčele radilice stavljaju u saće. Borov med nastaje tako što pčele medonosne rose skupljaju s bora, prerađuju je vlastitim izlučevinama, unose u košnice i sazrijevaju u saću isparavanjem vode sadržane u smjesi. No, kako prepoznati pravi borov med?
Najbolji način kako prepoznati borov med je pomoću boje i okusa. Boja borovog meda je tamnija od cvjetnog meda. Okus borovog meda je manje sladak i manje gorak od cvjetnog meda. Pozitivan učinak i dobrobit borovog meda na dišne i probavne sustave prihvaćene su od strane medicine.