Mljeveno meso nakon kratkog vremena iznutra posivi, čak i ako je vrlo svježe i vrlo dobre kvalitete. Mljeveno meso bez boje ne mora uvijek biti loše ili pokvareno. Mljeveno meso, bilo da je ovčetina, teletina, govedina ili druge životinje, uvijek treba prerađivati što je brže moguće. No, također je važno naučiti kako prepoznati pokvareno mljeveno meso.
Kad je očito prekasno, svi će primijetiti pokvareno meso: slatki, ljuti miris dopire iz otvorenog hladnjaka, mekani pupoljak klica gljiva na površini. Za ovaj oblik kvarenja nije potrebno mikrobiološko ispitivanje, a posljedica je jasna: mljeveno meso je pokvareno i bacite ga u kantu.
Ono što je uobičajeno za pokvareno meso je da nisu svi patogeni koji mogu razboljeti ljude vidljivi, imaju miris ili okus. Stoga je osobito korisno znati zaštititi meso od kvarenja i produljiti mu rok trajanja kako biste smanjili vlastiti rizik. Patogeni se mogu pronaći na svakom komadu mesa čim se životinja zakolje. Različite bakterije zagađuju meso tijekom samog klanja, čak i ako mnoge od njih ne predstavljaju problem ljudima. Patogeni dolaze iz životinjske kože ili prskane vode.
Kako bi sačuvali mljeveno meso što duže važno ih je držati na određenoj temperaturi od 2°C do 5°C. Meso s visokim udjelom vode kvari se brže od relativno suhog mesa. Pakiranje je isto bitno. Bakterijska flora razvija se različito, ovisno o tome je li meso labavo pakirano, nepropusno za zrak ili pohranjeno u vakuumu.
Nakon što ste ga kupili, morate se pobrinuti za najbolje moguće skladištenje mesa: meso treba kupiti što je prije moguće prije konzumacije. Zatim ga brzo donesete kući kako biste samo nakratko prekinuli hladni lanac. A za vlastiti zamrzivač i hladnjak trebali biste održavati temperature od 2°C do 5°C.
Ako meso počne mirisati, izgleda čudno, osjeća se drugačije od uobičajenog ili ima čudan okus - onda ga ni ne biste trebali jesti.
Budući da svi patogeni ne mijenjaju meso značajno za ljude, ipak se možete zaraziti - u većini slučajeva postoji opasnost od mučnine, proljeva i povraćanja. No, rizik se može smanjiti uz malo opreza.
Ovo su načini kako sačuvati mljeveno meso da traje što duže te kako prepoznati pokvareno mljeveno meso.