Prvo, obratite pažnju na datum isteka jaja kako biste prepoznali povareno kuhano jaje. Nakon tog datuma, jaja se mogu brzo pokvariti, pa ih nemojte koristiti nakon isteka roka trajanja. Također, pazite da jaja budu pohranjena na hladnom i suhom mjestu.
Kada kuhate jaja, važno je da ih temeljito prokuhate. Kuhana jaja trebaju biti tvrda i žuta, a bjelanjak bi trebao biti potpuno postavljen. Ako je bjelanjak još uvijek tekući ili se lijepi za ljusku, jaje možda nije dovoljno kuhano. No postoji još metoda kako prepoznati pokvareno kuhano jaje.
Da biste provjerili svježinu kuhanih jaja, možete koristiti nekoliko metoda. Prva metoda je da jaje stavite u zdjelu s hladnom vodom. Ako se jaje prevrne na svoju stranu i ostane tamo, vjerojatno je svježe. Ako pluta ili stoji na vrhu, jaje možda nije svježe.
Druga metoda kako prepoznati pokvareno kuhano jaje je da pregledate ljusku. Svježe jaje imat će čvrstu, glatku ljusku bez pukotina ili oštećenja. Ako vidite pukotine, nemojte koristiti jaje.
Konačno, provjerite miris jaja. Ako jaje ima neugodan miris, vjerojatno je pokvareno i ne bi se trebalo jesti. Kada prepoznate pokvareno jaje, nemojte ga jesti i odmah ga bacite. Ako ste slučajno pojeli pokvareno jaje, mogu se javiti simptomi kao što su bol u trbuhu, proljev i mučnina. Ako se ti simptomi jave, obratite se svom liječniku.