Na tržištu postoji mnogo različitih proizvoda, pa prepoznavanje autentičnog i kvalitetnog maslinovog ulja može biti izazovno.
Pravo maslinovo ulje obično ima zelenkastu ili zlatnožutu boju, ovisno o sorti maslina. Izbjegavajte ulja koja su previše svijetla ili izblijedjela.
Kvalitetno maslinovo ulje ima svjež i voćni miris te uravnotežen i lagano gorak okus. Izrazito gorki ili kiseli okusi mogu ukazivati na lošiju kvalitetu.
Birajte maslinovo ulje koje je pakirano u tamne boce ili limenke kako bi se zaštitilo od svjetlosti koja može oksidirati ulje.
Provjerite etiketu na bočici kako biste vidjeli podrijetlo ulja, vrstu maslina i datum berbe. Kvalitetni proizvođači često pružaju te informacije na svojim proizvodima.
Preferirajte ekstra djevičansko maslinovo ulje jer to znači da je dobiveno hladnim prešanjem maslina i nema dodatka kemikalija.
Slijedeći ove smjernice, možete biti sigurni da ćete odabrati autentično i kvalitetno maslinovo ulje koje će obogatiti vaše jelo.