Kako prepoznati dobro maslinovo ulje? Ekstra djevičansko, djevičansko ulje, filtrirano, hladno prešano itd.,itd., postoje razne vrste a za početak je dobro znati koje vrste postoje i za što će te točno koristiti to maslinovo ulje. Ipak, najkvalitetnije maslinovo ulje je ekstra djevičansko. U nastavku teksta otkrijte nekoliko savjeta kako prepoznati dobro maslinovo ulje.
Kod odabira dobrog ulja bitno je da je boca u kojoj je ulje tamna jer ga tako štiti od svjetla, a ukoliko odaberete prozirnu bocu, pobrinite se da je čuvate na tamnom mjestu.
Ako imate priliku isprobati maslinovo ulje prije nego ga kupite, učinite to. Ako je ulje svježe imat će miris i okus kao svježe masline, a ako nije svježe moglo bi imati okus ili miris po užeglim orasima.
Kao i sve ostalo na policama, maslinovo ulje dolazi s datumom "najbolje do" pa tražite najdulji rok trajanja, a za razliku od onoga kad tražite dobro vino, što je više svježe maslinovo ulje, to bolje.
Što se tiče sorte, neka ekstra djevičanska maslinova ulja dobivaju se iz mješavine starih ulja i novih ulja druge sorte. U tim slučajevima okus može biti užegao, pa je uvijek sigurnije odabrati ulja iz samo jedne sorte.