Priprema odojka nije zahtjevna, ali treba slijediti osnovna pravila kako bi bila uspješna. Kako pravilno pripremiti odojka za pečenje? Uz dobru marinadu važno je i vrijeme pečenja. Za odojak od 5 kilograma optimalno vrijeme pečenja je oko 4 sata. Ovisno o debljini odojka prilagodite vrijeme pečenja. Odojak se može bez problema peći u pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa.
Sastojci za pripremu odojka:
- 5 kg odojka
- sol
- papar
- ulje ili svinjska mas
- začinsko bilje po želji
Kako pripremiti odojka za pečenje:
Pripremite odojka tako da ga operete i osušite.
Napravite marinadu od soli, papra i začinskog bilja prema želji.
Na koži odojka napravite rezove dubine oko 1 centimetar. Rezovi neka budu jeda do drugoga.
Premažite odojka s uljem ili svinjskom masti. Zatim utrljajte marinadu na cijelu površinu odojka, osobito u rezove.
Ostavite odojka barem sat vremena u marinadi i krenite s pečenjem. Pecite odojka u pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko 4 sata.
Kada je pečen odojak ostavite ga pola sata na sobnoj temperaturi prije rezanja.