Mljeveno meso je jedan od najčešće korištenih sastojaka u mnogim jelima poput mesnih okruglica i kobasica. Za pripremu takvih jela, obično se dodaju jaja kao vezivo koje pomaže u povezivanju mljevenog mesa i daje strukturu. Međutim, ako želite izbjeći dodavanje jaja, postoje alternative koje možete koristiti.
Jedna od opcija je dodavanje krušnih mrvica ili kruha namočenog u mlijeko ili vrhnje. Za povezivanje oko pola šalice krušnih mrvica namočenih u 1/4 šalice mlijeka ili vrhnja bi trebalo biti dovoljno za 450 grama mljevenog mesa. Uzmite u obzir da bi ovaj dodatak mogao dati nešto mekšu teksturu mesu.
Druga opcija kako povezati mljeveno meso bez jaja je pomoću masti. Dodavanje pureće masti je još jedan način koji se može koristiti za vezivanje mljevenog mesa. Oko 2-3 žlice pureće masti na 450 grama mljevenog mesa obično su dovoljne da povežu meso.
Postoji još jedna opcija kako povezati mljeveno meso bez jaja. Treća opcija je dodavanje nekog drugog vezivnog sastojka poput mlijeka u prahu, tapioka brašna, umućenog sira ili pureće juhe. Za svakih 450 grama mljevenog mesa, oko 1-2 žlice bilo kojeg od ovih sastojaka bi trebale biti dovoljne.