Ponekad se događa da vino oksidira i izgubi svoj prvotni okus. Može li se popraviti oksidirano vino? Kako popraviti oksidirano vino?
Za popravljanje oksidiranog vina najprije izračunajte količinu vina za obradu u litrama i za svaku litru vina odmjerite pola grama obranog mlijeka u prahu u pet mililitara hladne vode. Umiješajte u otopinu pazite da se svo obrano mlijeko otopi. Važno je pritom da koristite obrano mlijeko u prahu, a ne punomasno mlijeko bez vrhnja.
Promiješajte vino i dok se mućka, dodajte otopinu obranog mlijeka ulijevajući jedan mlaz poput onoga što bi izašao iz slavine sudopera kako bi ušlo u vino znatno ispod površine.
Nastavite miješati vino kako biste bili sigurni da je svo obrano mlijeko dobro raspoređeno. Kod popravljanja oksidiranog vina važno je da otopina obranog mlijeka uđe znatno ispod površine. Nakon što se obrano mlijeko potpuno rasporedi, u vinu će se razviti smeđi talog koji će se taložiti na dnu.
Ostavite da se vino slegne dva do tri dana. Nakon toga prelijte vino u čistu posudu. Ostavite da se slegne još desetak dana, a zatim ocijedite talog s vina.