Postoji nekoliko učinkovitih i dokazanih savjeta i načina za uklanjanje pesticida s voća. Oni uključuju korištenje tekuće vode, slane vode, octa, sode bikarbone, komercijalnih sredstava…
Korištenje sode bikarbone prilikom pranja voća učinkovitije je od metode pranja tekućom vodom jer se na taj način uklanja oko 90% pesticida.
Kada koristite ocat u kombinaciji s običnom vodom, vjerojatnost je da će se ukloniti 80-90% pesticida što je značajna brojka. Ipak nijedna metoda nije stopostotna, tako da ukoliko koristite voće koje je već tretirano pesticidima, budite sigurni da će djelić njih ući i u vaš organizam.
Najbolji način da kod jedenja voća izbjegnete korištenje pesticida jest da konzumirate voće koje uopće ne sadrži pesticide.
Domaći sprej za voće sljedeća je najbolja stvar za vrijeme kada ste u žurbi. U bocu s raspršivačem ulijte jednu šalicu vode, dvije žlice bijelog octa ili sode bikarbone i jednu žlicu limunovog soka. Pobrinite se da se dobro promiješa uz snažno mućkanje prije nego što ga poprskate na voće. Protrljajte ga rukom ili četkom za povrće 30 minuta. Nakon toga voće isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.