Tvrdi keksi nastaju zbog gubitka vlage, kada su previše pečeni ili jednostavno jer su već stari. U većini slučajeva tvrde kekse možete omekšati. Kako omekšati tvrde kekse? Kako biste keksima vratili malo mekoće, morate im nadoknaditi izgubljenu vlagu, a najbolji način za to je toplina.
Kako omekšati tvrde kekse - prvi način:
Zagrijte jedan ili dva keksa u mikrovalnoj pećnici 20 do 30 sekundi. Dodirnite ih kako biste provjerili mekoću. Ohlađene kekse zamotajte u blago vlažnu kuhinjsku krpu i zagrijavajte 20 do 30 sekundi. Učinite to i ako ih početno zagrijavanje nije dovoljno omekšalo.
Spremite kekse u dobro zatvorenu plastičnu vrećicu s lagano vlažnim papirnatim ručnikom unutra. Preko noći preostali keksi mogu omekšati bez zagrijavanja. Svaki dan mijenjajte papirnati ubrus.
Kako omekšati tvrde kekse - drugi način:
Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva Celzijusa. Rasporedite kekse na lim za pečenje. Nakon toga navlažite čistu kuhinjsku krpu i ocijedite. Stavite kuhinjsku krpu preko keksa, a zatim ih stavite u pećnicu.
Otprilike svake tri minute provjerite mekoću keksa. Ponovno navlažite ručnik ako se osušio prije nego što su se keksi zagrijali.
Međutim, ako keksi ni nakon 20 minuta nisu postali mekani, vjerojatno više ni neće postatiti mekani.