Ovu brzu i jednostavnu uputu za čišćenje i uklanjanje višaka od škampa ugostitelji i kulinarski profesionalci koriste s dobrim razlogom. Uvijek rezultira prekrasnim, slatkim škampima za sve vaše najbolje recepte. Zbog toga pogledajte kako očistiti škampe uz naše savjete.
Počnite sa svježim ili odmrznutim smrznutim škampima u ljušturama. Svaku kozicu primite za rep i odvojite noge. Zatim odmotajte i uklonite tanku ljusku ostavljajući rep netaknutim. Možete zadržati repove radi zanimljivijeg izgleda ako želite. Malim nožem za guljenje zarežite plitki rez duž vrha škampa sve do repa.
Vrhom noža izvadite žilu u škampu. Crna vena koja se proteže uzduž leđa škampa crijevni je trakt. Dok se škampi mogu kuhati i jesti sa ili bez žile, većina ljudi radije ih uklanja radi okusa i prezentacije. Sljedeći korak kako očistiti škampe je dobacivanje ljuske i žilice. Isperite kozice čistom vodom, ako je potrebno, i ostavite ih na papirnatom ručniku da se osuše. To su svi koraci koje morate obaviti kako biste očistili škampe. Sretno! Sada znate kako očistiti škampe.