Mlinci su vrsta tjestenine koja se priprema od jednostavnih sastojaka poput pšeničnog brašna, vode i jaja. Često se opisuju kao tanki osušeni somuni, tanko su razvaljani, pa im je potrebno samo nekoliko minuta da se ispeku. Imaju specifične pregorene mjehuriće koji im ne utječu na okus. Mlinci se uglavnom koriste kao prilog u hrvatskom Zagorju i Slavoniji, ali su poznati u cijeloj zemlji. Važno je znati kako napraviti umak za mlince kako mlinci ne bi bili suhi.
Sastojci potrebni da se napravi umak za mlince su:
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 1/2 šalice suhog bijelog vina
- 1/3 šalice pilećeg temeljca
- 1 prstohvat začinskog bilja
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- Sol i papar
Kako biste pripremili umak za mlince najprije dodajte vino i pileći temeljac u posudu i pustite da proključa oko minutu. Promiješajte kako biste ostrugali sve komadiće s dna posude. Dodajte preostali 1 žlicu maslaca i provansalsko bilje u tavu i nastavite pirjati još 2 minute. Dodajte vrhnje za kuhanje u lonac i smanjite vatru na srednju i kuhajte još 5 minuta dok se umak malo zgusne. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom i pospite svježim peršinom. Ovaj način kako napraviti umak za mlince je gotov te će dodatno začiniti vaše mlince. Dobar tek!