Kineski umak dobro funkcionira s brojnim vrstama mesa, poput svinjetine ili govedine, ali i s povrćem. Podignite jelo od piletine na neku višu razlinu uz pomoć umaka. Donosimo provjereni recept kako napraviti kineski umak za piletinu.
Sastojci:
- 1/4 šalice meda
- 1/4 šalice sojinog umaka
- 1/4 šalice pilećeg temeljca
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1/4 šalice vode
Kako biste pripremili kineski umak za piletinu, prvo u maloj zdjeli pomiješajte med, sojin umak, pileći temeljac, kukuruzni škrob, mljeveni đumbir i sitno nasjeckani češnjak dok ne dobijete glatku smjesu.
Nakon toga zagrijte wok ili veliku tavu na visokoj vatri. Kad se zagrije, dodajte smjesu i neprestano miješajte dok se kineski umak ne zgusne i postane sjajan, što bi trebalo trajati oko 1-2 minute.
Smanjite vatru na srednje jaku i dodajte četvrtinu šalice vode u umak, miješajući da se sjedini. Nastavite kuhati još dvije minute dok se kineski umak za piletinu ne zgusne.
Dodajte piletinu u wok ili tavu i promiješajte da se umak ravnomjerno rasporedi po piletini. Nastavite kuhati piletinu u kineskom umaku još dvije do tri minute dok se ne skuha i dok umak ne postane gusta, glatka i sjajna glazura.