Domaći sir je najbolji sir, ali kako napraviti domaći tvrdi sir? Priprema domaćeg tvrdog sira je jednostavna, jedino je potrebno vrijeme da sir odstoji kako bi se stvrdnuo.
Sastojci potrebni za izradu tvrdog sira:
- 3,5 litre punomasnog mlijeka
- 1 prstohvat soli
- 1 veliki limun, ocijeđen
Kako napraviti tvrdi sir:
Ulijte mlijeko u veliki lonac i umiješajte prstohvat soli. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući da mlijeko ne zagori na dnu lonca.
Kada mlijeko počne ključati, isključite vatru. U mlijeko umiješajte limunov sok i mlijeko će se zgrušati. Možda ćete morati pričekati 5 ili 10 minuta.
Cjedilo obložite gazom, pa kroz krpu ulijte mlijeko da uhvati skutu. Skupite krpu oko sira i istisnite što više sirutke. Zamotajte u plastiku ili stavite u hermetički zatvorenu posudu. Domaći tvrdi sir čuvajte u hladnjaku.