Soja sos daje posebnu aromu jelima. Ako ne želite uvijek koristiti kupljeni soja sos, pogledajte kako napraviti soja sos kod kuće uz samo nekoliko sastojaka.
Kako napraviti soja sos? U vodi skuhajte 450 g soje do raspadanja. Kada se soja počinje raspadati, soju procijedite i na sitno ju nasjeckajte. Stavite sitno nasjeckanu soju u zdjelu i dodajte malo vode u kojoj se ona skuhala da biste dobili teksturu sličnu pire krumpiru. Sada dodajte 340 g brašna i zamijesite tijesto. Tijesto mijesite sve dok se svi sastojci ne povežu pa ga zatim izrežite na više dijelova. Kako napraviti soja sos iz tog tijesta?
Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto da odmara 10 dana na temperaturi oko 30 stupnjeva Celzijevih. U ovom će se vremenu na tijestu pojaviti vrsta plijesni. Kada prođe 10 dana da biste soju do kraja osušili, stavite je u pećnicu na 60 stupnjeva.
Osušeno tijesto stavite u 3,5 l vode i 225 g soli i tako otvoreno ga čuvajte na suncu. Noću zdjelu prekrijte da biste sačuvali toplinu. Ovaj postupak ponavljajte između 4 do 5 mjeseca svakodnevno.