Jedan od načina kako možete napraviti domaći sir je uz pomoć sirutke. Kako napraviti sir od sirutke?
Uz sirtuku za izradu sira možete koristiti i mlijeko. Naime, ako koristite mlijeko napravit ćete više sira. Lagano zagrijte sirutku/mlijeko na 90 stupnjeva Celzijusa. Stalno miješajte i pažljivo pratite temperaturu.
Iako nije potrebno biti točno, pazite da sirutka ne proključa. Skinite sirutku s vatre i umiješajte ocat. Sirutka će se početi zgrušavati i dio će se popeti na vrh.
Stavite cjedilo u sudoper ostavite sir u cjedilu. Nježno stisnite žlicom kako bi se čim više sirutke ocijedilo,
Pažljivo sipajte jer će se veći dio vjerojatno taložiti na dno lonca. Kada se lonac isprazni, nastavite cijediti. Oko sat vremena je dovoljno da se dobije sir od sirutke. Pomiješajte sir od sirutke sa soli, po ukusu. Sir od sirutke čuvajte u hladnjaku i iskoristite u roku od tedan dana.