Za pripremanje vrhunskog povrtnog temeljca pripremite mnogo povrća koje ćete nasjeckati na sitne komadiće i kasnije staviti u lonac. Važno je da prije pripreme temeljito operete povrće kako biste se zaštitili od neželjenih bakterija.
Kada ste odradili sve prethodne korake, nasjeckano povrće poput mrkve, peršina, luka, celera, paprike ubacite u lonac i ulijte dovoljnu količinu vode kako bi povrće plivalo u njoj.
Povrtni temeljac obavezno začinite dovoljnom količinom soli, a i ostalih začina, posebice paprom. Kada je povrće u vodi, ostavite ga da zakuha i pritom provjerite je li povrće omekšalo. Za omekšavanje povrća bit će dovoljno oko 40 minuta.
Kada je povrće u temeljcu omekšalo, sve zajedno možete procijediti, povrtni temeljac nakon što se ohladio možete spremiti u hladnjak, dok u skuhanom povrću možete uživati tako što ga pojedete.
Kada je temeljac gotov, možete ga spremiti u frižider ili zamrzivač kako biste ga koristili kad god poželite. Ukoliko se odlučite povrtni temeljac ne spremati u zamrzivač, u hladnjaku može potrajati oko pet dana. Zapamtite da temeljac nije potrebno dodatno soliti kada ga izvadite iz zamrzivača, jer je soljen već za vrijeme prvog kuhanja pa postoji mogućnost prezačinjavanja.