Mlinci su tradicionalno jelo Hrvatske i poslužuju se najčešće kao prilog. Postoje različiti recepti za pripremu mlinaca, donosimo vam jednostavan recept kako možete napraviti mlince.
Za pripremu mlinaca potrebno je:
- 500 g oštrog brašna
- 50 g glatkog brašna
- 1 jaje
- sol
- šalica hladne vode
- malo ulja
Kako napraviti mlince:
Stavite brašno u posudu i dodajte soli i jaje. Izmiješajte i postupno dodavajte vode i rukama mijesite tijesto.
U tijesto dodajte malo ulja da ga lakše umijesite.
Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u posudu, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite tako 30 minuta.
Stajanjem, tijesto se prilikom pečenja fino napuhuje i stvaraju se poželjni mjehurići tipični za mlince koji kasnije kod pečenja malo potamne.
Odstajalo tijesto podijelite na osam do deset istih loptica, razvaljajte ih na pobrašnjenoj podlozi na debljinu jedan do dva milimetra.
Mlince možete peči u pećnici ili na tavi. Stavite ga na željenu podlogu i ostavite da se peče par minuta do stvaranja mjehurića.