Mascarpone je svježi kravlji sir s udjelom mliječne masti od 60% do 75%. Dobiva se od vrhnja, a potječe iz talijanske pokrajine Lombardije. Ako slučajno još niste koristili taj ukusni kremasti sir u desertima ili jelima, morate probati.
Mascarpone možete koristiti i u slatkim, slanim ili primjerice kiselkastim jelima. Može biti zamjena za vrhnje, posebice u umacima koji se dobro slažu s tjesteninom.
Radite li umak s težim sirevima poput gorgonzole, mascarpone će malo ublažiti njezin okus. Ako planirate napraviti jelo od mascarpone sira, ne morate ga kupovati jer se vrlo lako može pripremiti kod kuće, a potrebna su vam samo dva sastojka. Evo kako napraviti macarpone kod kuće sa samo dva sastojka.
Sastojci za 250 grama mascarpone sira:
- 500 ml slatke pavlake (vrhnja)
- 15 ml soka od limuna (to je 1/2 limuna)
Priprema mascarpone sira:
Slatko vrhnje “sipati u lonac i zagrijati na 80-82 °C. To vam je otprilike kada stavite vrh prsta u vrhnje veoma vreo osjećaj, ali ne dozvolite da vrhnje prokuha.
Sipati sok od limuna i još minutu na vatri miješati, a onda skloniti na stranu. Pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi. Tako ohlađeno staviti u frižider na 24 h.