Kadulja, žalfija, Salvia… Bilo koje ime upotrijebili, zbog snažnog antivirusnog, antibakterijskog i protuupalnog djelovanja znači samo jedno - nezamjenjiva biljka u svakoj kućnoj ljekarni. Prije nego što se posegne za lijekovima, prvenstveno antibioticima, čaj od kadulje može izliječiti upalu grla i usne šupljine. Listići kadulje prepuni su ljekovitih svojstava pa su u kombinaciji s limunom i medom prava ljekovita bomba. Osim pripreme čaja, kadulju možemo iskoristiti i za izradu domaćeg likera od kadulje koji će ublažiti njezin gorak i pomalo intenzivan okus.
Donosimo recept za liker od kadulje koji možete pripremiti ljeti te naknadno uživati u njemu za vrijeme hladnih zimskih dana. Ukoliko se malo više potrudite i uberete organski uzgojene biljke za vrijeme toplih dana u kolovozu učinak će biti još veći.
Za pripremu domaćeg likera od kadulje potrebno vam je:
- dvije šake listića kadulje (uklonite peteljke koje pružaju dodatnu gorčinu)
- 1 litra votke bez okusa ili rakije
- korica manje naranče s koje je uklonjena bijela kožica
- 4 klinčića
- 1 kg šećera
- 1 litra vode
Kako napraviti liker od kadulje:
listiće kadulje stavite u čistu staklenku malo šireg grla, zalijte votkom te dodajte koricu naranče i klinčić. Lagano zatvorite gazom te ostavite na hladnom i tamnom mjestu 2-3 tjedna. Ukoliko niste ljubitelj intenzivnog okusa kadulje, neka stoji samo dva tjedna. Nakon toga procijedite tekućinu. Zakuhajte vodu sa šećerom. Kada zavrije smanjite vatru i nastavite kuhati cijelo vrijeme obirući pjenu koja se stvara. Kuhajte 15-20 minuta, dok ne postane gusto kao liker. Ohladite i dodajte ocijeđenoj tekućini (likeru). Promiješajte i punite staklene boce za liker (0,3-0,5 litara). Dobro zatvorite originalnim čepom i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Ovim ćete neobičnim likerom od kadulje razveseliti svoje prijatelje, a kadulja će zadržati svoja ljekovita svojstva.