Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdrava prehrana /

Savjeti za pripremu kefira kod kuće

Kefir je izuzetno bitan dio ljudske prehrane posljednjih 2000 godina, i to s dobrim razlogom. Saznajte kako napraviti kefir kod kuće kako biste iskoristili sve hranjive sastojke koje kefir pruža.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kefir je fermentirano mlijeko, pomalo nalik jogurtu, koje sadrži do 30 različitih vrsta probiotičkih bakterija i kvasaca. Kefir je bogat izvor bioaktivnih peptida, vitamina, minerala i enzima. Osim toga, kefir je lako napraviti kod kuće, uz minimalne potrebe za priborom. No, kako napraviti kefir kod kuće?

Sastojci potrebni da napravite kefir kod kuće su:

½ žličice kefirnih zrnaca

1 litra svježeg mlijeka

Kada pravite kefir kod kuće, najprije stavite pola žličice kefirnih zrnaca u staklenku od 500 ml s brtvom za fermentaciju. Dodajte pola litre mlijeka, ostavljajući oko 2 cm prostora na vrhu. Ostavite na radnoj ploči 18-24 sata da kefir fermentira. Kada se mlijeko zgusne, smjesa se pretvara u kefir.

Kada se kefir stegne, ako ga ne možete odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste zaustavili daljnju fermentaciju, jer okus može postati prilično jak. Procijedite kefir kroz sito u vrč . Zrna su prilično čvrsta i podnose lagano miješanje. Ovaj recept za kefir je već gotov. Kefir možete popiti odmah, aromatizirati i ohladiti ili ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati kako bi okus bio jači.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike