Kefir je fermentirano mlijeko, pomalo nalik jogurtu, koje sadrži do 30 različitih vrsta probiotičkih bakterija i kvasaca. Kefir je bogat izvor bioaktivnih peptida, vitamina, minerala i enzima. Osim toga, kefir je lako napraviti kod kuće, uz minimalne potrebe za priborom. No, kako napraviti kefir kod kuće?
Sastojci potrebni da napravite kefir kod kuće su:
- ½ žličice kefirnih zrnaca
- 1 litra svježeg mlijeka
Kada pravite kefir kod kuće, najprije stavite pola žličice kefirnih zrnaca u staklenku od 500 ml s brtvom za fermentaciju. Dodajte pola litre mlijeka, ostavljajući oko 2 cm prostora na vrhu. Ostavite na radnoj ploči 18-24 sata da kefir fermentira. Kada se mlijeko zgusne, smjesa se pretvara u kefir.
Kada se kefir stegne, ako ga ne možete odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste zaustavili daljnju fermentaciju, jer okus može postati prilično jak. Procijedite kefir kroz sito u vrč . Zrna su prilično čvrsta i podnose lagano miješanje. Ovaj recept za kefir je već gotov. Kefir možete popiti odmah, aromatizirati i ohladiti ili ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati kako bi okus bio jači.