Počnite s dobrom ribom. Prije nego što kupite i očistite svoje srdele, morate se uvjeriti da su u dobrom stanju. To znači da je svijetla, srebrnasta koža i meso koje je još uvijek čvrsto bez ikakvih znakova gnječenja – ti znakovi uključuju modrice i razbijene mrlje na koži te trbuh koji se počinje sam od sebe rastavljati.
Srdele su masna riba pa će u određenom stupnju mirisati na ribu bez obzira na sve, ali to bi trebala biti najbolja moguća verzija tog ribljeg mirisa, a ne neugodna ili smrdljiva. Konačno, kao i kod većine riba, oči su dobar pokazatelj svježine: najbolje su bistre, punašne oči (ne zamućene i utonule).
Kako najlakše očistiti slane srdele po koracima
Korak 1: Isperite ribu
Pod blago tekućom hladnom vodom isperite srdele. Koristeći oštricu na otvorenim kuhinjskim škarama, nježno očistite ljuskice, grebanjem od repa prema gore. Budite ovdje oprezni jer preveliki pritisak može rastrgati kožu. Ljuske srdele su sićušne i nisu pretvrde, pa je bolje ostaviti nekoliko njih nego kožicu i meso prekomjerno ljuštiti.
Korak 2: Odrežite glavu
Istim škarama odrežite glavu iza škrga. Učinite to pod blagim kutom kako biste sa svake strane odrezali i male prsne peraje.
Korak 3: Prerežite trbuh
Sada uzmite škare i odrežite trbuh, počevši od otvora gdje je nekad bila glava.
Korak 4: Uklonite leđnu peraju.
Prstima stisnite leđnu peraju i izvucite je iz ribe. Ova peraja ima kosti koje su obično malo prevelike za jesti pa ih želite izvaditi.
Korak 5: Očistite trbuh
Prstima istružite sadržaj trbuha. Isperite očišćenu šupljinu pod nježno hladnom vodom, izvadite svu krv, membrane ili utrobu koja se lijepila za unutrašnjost.
Korak 6: Izvucite kralježnicu
Otvorite trbušnu šupljinu i pronađite kralježnicu: Prolazi točno uz gornju stranu trbuha od vrata, a zatim se nastavlja sve do repa. Prstima pažljivo stegnite kralježnicu, izvlačeći je iz okolnog mesa. Trebao bi se osloboditi prilično lako, ali pripazite da ne iskopate meso dok idete; to je relativno lako učiniti, ali ako ste u prevelikoj žurbi ili ne obraćate pažnju, možete rastrgati filete.
Očistite kralježnicu od mesa sve do repa, a zatim je oslobodite. Sada imate leptir sardinu, oslobođenu kralježnice i većih kostiju rebara (većina kostiju srdela je premala da bi bila važna, pa se ne brinite o tome hoćete li ih izvaditi). To je to upravo ste očistili slane srdele.