Znate li kako kuhati heljdu u zrnu? Izuzetno je brzo i jednostavno. Kuhana heljda može se uklopiti u mnoštvo različitih recepata od salata do juha. Odlična je zamjena bez glutena za cjelovite žitarice poput pšeničnih bobica i ječma.
Sastojci za kuhanje heljde u zrnu:
- šalica heljde
- 1 i ½ šalice vode
- ½ žličice soli
- žlica maslinovog ulja
Kako kuhati heljdu u zrnu:
Heljdinu krupicu isperite u cjedilu pod vodom dok ne bude bistra i ocijedite. U lonac stavite vodu, sol i ulje i zakuhajte.
Dodajte heljdu, pustite da se krčka. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri dok ne omekša, ali ne postane kašasta, oko 10-12 minuta. Provjerite nakon 10 minuta i ako je dovoljno mekano sklonite s vatre. Nastavite kuhati ako nije dovoljno mekano.
Ako nakon kuhanja ima još vode, ocijedite je. Ostavite poklopljeno da odstoji oko 15 minuta prije posluživanja.