Heljda je sjemenka bogata hranjivim tvarima poput željeza, magnezija, proteina, esencijalnih aminokiselina. Skuhajte heljdu i poslužite je kao prilog uz glavno jelo ili kao samostalno jelo uz umak prema izboru. Kako kuhati heljdu?
Sastojci potrebni za pripremu kuhane heljde:
- 15 dkg heljde
- 5 dcl vode
- pola žličice soli
- malo maslaca
Kako kuhati heljdu:
Najprije operite heljdu i prelijte vodom. Operite heljdu i procijedite.
Opranu heljdu stavite u suhu tavu i zagrijte. Kuhajte oko 5 minuta uz neprestalno miješanje. Maknite tavu s vatre. U loncu zakuhajte vodu i sol. Dodajte heljdu u kipuću vodu.
Kad voda zakipi, skinite poklopac sa lonca i dodajte heljdu. Vratite vodu da zavrije, a zatim smanjite vatru. Poklopite i nastavite pirjati oko 15 minuta. Nakon 15 minuta maknite heljdu s vatre, ostavite poklopac i ostavite heljdu da odstoji 15 minuta.
Na kraju dodajte heljdu u posudu s maslacem i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Heljda je spremna za posluživanje. Dobar tek!