Kako biste dobili najbolji mogući okus, cikoriju morate obrezati i oprati prije kuhanja. Prvi dijelovi koje treba ukloniti su svi napuknuti ili listovi s mrljama i drugim oštećenjima. Ako je samo mali dio lista napukao ili promijenio boju, odrežite samo taj dio.
Sve listove koji su mlohavi, a ne hrskavi, također treba baciti. Tamnozeleni vrhovi listova imaju gorak okus; za najslađu cikoriju obrežite ih kako bi ostali samo bijeli listovi. Da biste ubili sve štetne bakterije, operite glavicu cikorije u mješavini vode i octa tri prema jedan.
Glavice cikorije najbolje je ostaviti cijele ili prepolovljene kada ih prokuhate. Dodavanje nekoliko češnja mljevenog češnjaka ili nasjeckane ljutike uz kipuću cikoriju pomaže u dodavanju okusa, ali nije nužno.
Mljeveni crni papar i kriške limuna također daju okus kuhanoj cikoriji. Prskanje octom po kipućoj vodi pomaže joj zadržati bijelu boju. Kada se cikorija skuha, listovi će lagano popustiti i imati mekanu konzistenciju.