Prije nego počnete s korištenjem plinskog roštilja provjerite imate li dovoljno plina. Prije početka korištenja svojeg plinskog roštilja također pročitajte upute jer se mogu malo razlikovati ovisno o roštilju. Nakon toga otvorite poklopac roštilja i okrenite ventil za plin.
Uključite jedan od plamenika na visoku razinu i pritisnite prekidač za paljenje. Roštilj možete zapaliti i ručno pomoću duge šibice ili upaljača. Kad se upali prvi plamenik, uključite ostale plamenike na najjače. Zatvorite poklopac i ostavite roštilj da se zagrije 10 do 15 minuta. Vrlo je važno započeti s čistim rešetkama roštilja. Zatim da začinite rešetke za roštilj , utrljajte malu količinu ulja na rešetke kako biste ih dodatno zaštitili od neprianjanja. Zatvaranje poklopca roštilja pretvara ga u pećnicu zadržavajući toplinu i dim.
Poželjet ćete kuhati sa zatvorenim poklopcem kad god koristite grilanje s neizravnom toplinom. Većinu hrane pečene na roštilju s izravnom toplinom potrebno je okrenuti samo jednom. Pljeskavicama, povrću i tankim odrescima općenito je potrebno nekoliko minuta po strani. Ostavite ih na miru dok ne budu spremni za okretanje i dajte im priliku da se zapeku i karameliziraju.
Većina mesa s kostima ili debljih odrezaka može se okrenuti više puta.