Praktični savjeti /

Kako karamelizirati luk - postupak karameliziranja luka

Image
Foto: Pixabay

Karamelizirani luk odličan je dodatak različitim jelima. Kako karamelizirati luk?

25.12.2021.
15:39
Pixabay
VOYO logo

Karamelizirani luk obogatit će svaki hamburgeru ili sendvič. Karamelizirani luk možete kupiti već gotov, ali možete ga i sami pripremiti. Kako karamelizirati luk?

Sastojci za karameliziranje luka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • glavica luka
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • sol
  • šećer
  • ocat

Kako karamelizirati luk:

Očistite luk i narežite na kolutove. Premažite tavu s malo maslinovog ulja ili maslacem te pržite luk. Ravnomjerno rasporedite luk po tavi i pustite da se kuha, povremeno miješajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 10 minuta posolite luk, a možete dodati i malo šećera koji će pomoći u procesu karamelizacije luka. Možete dodati i malo vode.

Pustite da se luk kuha još barem pola sata uz povremeno miješanje. Čim se luk počne lijepiti za tavu, pustite da se malo zalijepi i zapeče, ali ga onda promiješajte prije nego što zagori.

Karamelizirajte luk takod ugo dok on ne dobije smeđu boju. Kako bi obogatili okus dodajte malo octa. Karamelizirani luk je gotov, čuvajte ga u hladnjaku nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo