Karamelizirani luk obogatit će svaki hamburgeru ili sendvič. Karamelizirani luk možete kupiti već gotov, ali možete ga i sami pripremiti. Kako karamelizirati luk?
Sastojci za karameliziranje luka:
- glavica luka
- maslinovo ulje
- maslac
- sol
- šećer
- ocat
Kako karamelizirati luk:
Očistite luk i narežite na kolutove. Premažite tavu s malo maslinovog ulja ili maslacem te pržite luk. Ravnomjerno rasporedite luk po tavi i pustite da se kuha, povremeno miješajući.
Nakon 10 minuta posolite luk, a možete dodati i malo šećera koji će pomoći u procesu karamelizacije luka. Možete dodati i malo vode.
Pustite da se luk kuha još barem pola sata uz povremeno miješanje. Čim se luk počne lijepiti za tavu, pustite da se malo zalijepi i zapeče, ali ga onda promiješajte prije nego što zagori.
Karamelizirajte luk takod ugo dok on ne dobije smeđu boju. Kako bi obogatili okus dodajte malo octa. Karamelizirani luk je gotov, čuvajte ga u hladnjaku nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi.