Ako redovito koristite svježe gljive kako biste svojim jelima dodali okus i hranjive tvari, povremeno biste mogli sakupiti ili kupiti više gljiva nego što vam je potrebno. A višak gljiva često sleti u stražnji dio hladnjaka za buduću upotrebu. Višak gljiva možete nakratko pohraniti u hladnjak prije nego se pokvare. Ali, kao i druge svježe namirnice, trebali biste ih iskoristiti što je prije moguće. Evo kako izgledaju pokvareni šampinjoni.
Prva stvar koju treba provjeriti i jedan od najlakših načina da kažete jesu li gljive loše jest provjeriti jesu li sluzave. Gljive bi trebale biti suhe, hrskave i svježe. Ako vaši šampinjoni izgledaju mokro, razvile su sluzav film i osjećaju se sluzavo ili ljepljivo, više nisu jestive. Sluzava kožica je pokazatelj da gljive počinju truliti, a bakterije ih razgrađuju. Sluzave gljive često su rezultat predugog držanja gljiva u hladnjaku. Ima li još znakova kako izgledaju pokvareni šampinjoni?
Šampinjoni imaju visok sadržaj vode i, kada su svježe, glatke su i punaste. Ako se vaši šampinjoni počinju gužvati, to znači da stare i dehidriraju. Ako su se tek počeli gužvati, a nisu sluzavi, smrdljivi ili promijenjene boje, to je znak da će se uskoro pokvariti, stoga ih odmah upotrijebite. Od sada znate kako izgledaju pokvareni šampinjoni.