Kada govorimo o prehrani, jaja su često jedna od omiljenih namirnica, bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Međutim, kao i kod svih namirnica, mogu se pokvariti, a pokvareno jaje može uzrokovati ozbiljne probleme s probavom i zdravljem općenito. Ovdje saznajte kako izgleda pokvareno jaje i zašto je važno izbjegavati konzumaciju takvih jaja.
Pokvareno jaje može imati različite značajke i izgled ovisno o tome koliko je staro, na koji način se skladišti i koji su faktori utjecali na njegovu kvalitetu. Jedan od prvih pokazatelja da je jaje pokvareno je miris. Ako primijetite bilo kakav neobičan miris, poput truleži, možda biste trebali izbjegavati konzumaciju takvog jaja.
Kada se otvori pokvareno jaje, jaje će izgledati drugačije od svježeg jajeta. Umjesto jasnog bijelog i žumanjka, može se pojaviti zamućeni bijeli dio s tamnim ili zelenkastim mrljama. Žumanjak se može pomaknuti od centra jajeta i biti zgužvan. Osim toga, ako pokušate miješati pokvareno jaje, njegova konzistencija će biti tekuća i ljepljiva. Sada ste sigurni kako izgleda pokvareno jaje.
Kako biste bili sigurni da je jaje svježe, trebali biste ga čuvati na hladnom i suhom mjestu. Izbjegavajte kupovinu jaja koja su stara ili čiji su rokovi istekli. Jednako tako, ako ste sigurni da je jaje svježe, ali niste sigurni koliko je staro, možete ga staviti u posudu s vodom. Svježe jaje će potonuti na dno, dok će starija jaja plutati na površini ili se okretati u vodi.