Na našim prostorima batat nije bio toliko popularan do prije nekoliko godina no onda je stekao veliku popularnost. Batat se naziva i slatkim krumpirom jer se sadi i izgleda poput krumpira samo je slatkastog okusa i unutrašnjost nije žuta kao kod krumpira nego je žarko narančasta.
U nastavku donosimo recept kako ispeći batat. Sve što trebate za ovaj ukusni ručak su pola kile batata, maslinovo ili suncokretovo ulje te sol i papar. Sladak okus batata izvrsno ide uz ljuti mljeveni chili te ukoliko volite pikantnije okuse preporučamo da batat začinite i sa malo chilija.
Za početak, batat namočite u vodi kako bi se lakše ogulila kora te ga ogulite, isperite u vodi i narežite na tanke ploške. Ploške neka ne budu deblje od 1.5 cm i neka sve budu otprilike jednake debljine kako bi se batat ravnomjerno ispekao.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Kistom premažite ploške krumpira maslinovim ili suncokretovim uljem te začinite soli i paprom. Ukoliko volite ljuto, sada ga začinite i sa malo chilija.
Lim za pečenje sa narezanim batatom stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C. Kada ste stavili tepsiju sa batatom u pećnicu, temperaturu smanjite na 160°C i pecite 30 – 40 minuta uz povremeno provjeravanje kako batat ne bi zagorio.
Nakon 30-40 minuta, kada primijetite da je batat pečen izvadite tepsiju iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Nakon što se batat ohladio izvadite ga na tanjure za posluživanje.
Recept za kako ispeći batat je gotov i nadamo se da ćete pokušati ispeći batat na naš način. Dobar tek!