Šipak se stoljećima koristi kao narodni lijek za liječenje raznih bolesti. Također se koristi u kozmetičke svrhe kao što su proizvodi za njegu kože. Šipak je voće koje je bogato antioksidansima. Ovi antioksidansi pomažu neutralizirati slobodne radikale i smanjuju rizik od raka, srčanih bolesti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Sok od šipka je izvrstan način za unošenje ovih antioksidansa u organizam.
Za ovaj način kako iscijediti šipak potrebno vam je:
- Šipak
- Nož
- 2 zdjele
- Kuhinjska krpa
- Cjedilo
- Blender
- Posuda za gotov sok
- Žlica
Prvi korak načina kako iscijediti šipak je rezanje. Napravite plitki prorez na vrhu šipka. Zarežite skroz oko vrha kore, stvarajući plitak krug. Povucite krunu šipka kako biste otkrili unutarnje sjemenke. Okrenite šipak. Ponovite postupak rezanja skog proreza na drugoj strani. Vidjet ćete šest bijelih traka oko rubova voća. Izrežite proreze na stranama kore, slijedeći linije bijelih srži, od vrha voća do dna. Voće razdvojite. Sada ćete imati 8 dijelova voća s potpuno otvorenim sjemenkama.
Sljedeći korak načina kako iscijediti šipak je blendanje. Stavite sjemenke šipka u blender. Pulsirajte sjemenke nekoliko puta kako bi one pustile sok. Mrežastom cjediljkom procijedite tekućinu od šipka u posudu. Zadnjom stranom žlice nježno gurnite pulpu šipka i izvucite što više soka. Ovaj način kako iscijediti šipak je gotov i sada imate punu čašu svježeg soka od šipka.