Ribi koju ćete filetirati uklanja se koža i kosti prije kuhanja. Skaliranje nije potrebno. Noževi za filete imaju dugačku, tanku oštricu koja je vrlo oštra i posebno dizajnirana za filetiranje ribe.
Slijedite donje upute kako biste naučili kako filetirati ribu postepeno. Odrasla osoba uvijek bi trebala nadzirati mlade ribolovce dok uče filetirati. Nož za filete je opasan i njime se mora sigurno rukovati. Ruke uvijek držite iza oštrice. Da biste filetirali ribu, položite je sa strane na ravnu površinu.
Za razliku od reza za pripremu cijele ribe, za filetiranje ribe morate rezati ribu iza škrga i prsne peraje, ali samo do grudnog koša. Niti skaliranje niti uklanjanje glave nije potrebno. Ako ne uklanjate glavu, okrenite oštricu prema repu i uklanjajte ljusku vodeći se ribljom kralježnicom. Okrenite ribu i ponovite korake.
Zatim umetnite oštricu noža blizu kostiju rebara i odrežite cijeli dio rebra svakog fileta. Zatim, s kožom okrenutom prema dolje, umetnite oštricu noža otprilike 2 cm od repa. Čvrsto držeći repni dio, oštricu stavite između kože i mesa pod kutom. Uz mali pritisak i piljenje, prerežite kožu - ne kroz kožu. S fileta će se ukloniti koža.
Svaki file operite u hladnoj vodi. Osušite čistom krpom ili papirnatim ubrusom. Fileti su spremni za kuhanje ili zamrzavanje. Upravo ste naučili kako filetirati ribu. Sretno!