Mislim da se svi možemo složiti: oksidirano (smeđe) voće jednostavno nije privlačno. Možda i nema drugačiji okus, ali svi donekle jedemo očima ... a djeca to rade posebno! Metode koje ovdje navodimo definitivno bi se mogle koristiti za bilo koje voće, a ne samo za dunje. Isprobajte ova četiri rješenja namakanja kako biste spriječili da dunje ne potamne.
1) Sok od limuna. Omjer: 1 žlica soka na 1 šalicu vode. Za drugačiji okus možete koristiti i druge sokove od agruma poput ananasa ili naranče.
2) Limunska kiselina. Omjer: 1 žlica limunske kiseline na 1 šalicu vode. Obično možete pronaći limunsku kiselinu u odjeljku zaliha za konzerviranje.
3) Soda voda. Nije potrebno miješanje. Ovo možete kupiti po boci pod različitim imenima, poput gazirane sode.
4) Obična hladna voda. Nema miješanja ni ovdje. Samo otvorite slavinu!
Osim namakanja, postoje i druge metode koje bi mogle pomoći u sprečavanju tamnjenja dunja.
Pospite cimet po voću. Da, ono što zapravo radite ovdje je maskiranje prašenjem voća već smeđim začinom! Ovo očito dodaje i okus vašem voću.
Iscijedite sok od limuna izravno na voće. Ne morate miješati rješenje ako nemate vremena. Cijeđenje limuna djeluje prilično dobro (ali nećete dobiti ukupnu pokrivenost koju biste dobili namakanjem.) Sve su to metode koje će pomoći kako da dunje ne potamne.