Smokve koje se uzgajaju na otvorenom dozrijevat će od kolovoza do rujna. U toplijim podnebljima možete očekivati dvije berbe ljeti, prvu u lipnju, a drugu u kolovozu.
Ako niste sigurni kada zriju smokve onda ovdje pogledajte kako izgledaju zrele smokve. Kako prepoznati zrele smokve?
Ako je smokva kruta, odolijeva gravitaciji i strši ravno iz grane, onda smokva nije zrela. Zrela smokva klonula, nisko visi i moli da je otrgnu s grane. Po tome možete shvatiti kada smokve zriju.
Bez obzira na sortu, boja vaših smokava mijenjat će se kako sazrijevaju. Na primjer, pustinjski kralj počinje tamnozeleno, postupno prelazi u svijetlo zelenkasto-žuto kada je spreman za branje.
Nezrela smokva ima debelu koru i kad biste je prerezali, unutrašnjost bi bila tvrda i bijela. Zrela smokva ima tanku koru i unutra ćete pronaći sjemenke koje su gnjecave i ružičaste. To je još jedan znak koji otkriva kada smokve zriju.
Savršeno zrela smokva bit će medeno-slatka. Savršeno nezrela smokva imat će biljni okus, gotovo poput krastavca. Ako vaše smokve izgledaju spremne, test okusa dobar je sljedeći korak kako biste utvrdili jesu li dobre za upotrebu.