Vino se u kulinarstvu koristi stoljećima, no još uvijek velika većina ljudi oklijeva kod dodavanja vina u jela. Razlog je možda samo u neznanju kada se stavlja vino u gulaš.
Prvi i najvažniji savjet je da ne kuhate s vinom kojeg ni sami ne biste pili. Ako vino nije dovoljno dobro za piće, nije dovoljno dobro niti za kuhanje. Odaberite kvalitetno i ne preskupo vino. Ako tijekom kuhanja dodajete različite tekućine, nemojte ih miješati s vinom. Pustite da vino potpuno ispari prije nego u gulaš dodajete recimo, temeljac. U suprotnom nećete dobiti aromu jela koju ste htjeli.
Isto tako, vrlo je bitno dobro proučiti recept kako biste znali koje vino koristiti, koju količinu vina i kada ga točno dodati u jelo. Priprema je oduvijek značila pola posla. Vino se treba kuhati tj. krčkati s ostalim sastojcima u jelu pri čemu se reducira i jelu daje koncentriranu kiselkasto slatku aromu. No, kada se stavlja vino u gulaš? Zbog samo procesa otpuštanja arome, vino se treba dodati na početku kuhanja – nikako na kraju.
Vino se dodaje jelu samo onda kada stvarno znamo da može poboljšati okus jelu. I najvažnije, bitno je znati količinu vina koju je potrebno dodati jelu. Premalo vina neće promijeniti aromu dok previše vina može preuzeti okus cijelog jela.
Kada se stavlja vino u gulaš najbitnije je da se dobro prouči recept i slijede upute. Svaka mala pogreška može upropastiti jelo koje je moglo biti savršeno!