Priprema gulaša /

Kada se stavlja vino u gulaš?

Image
Foto: Pixabay

Volite gulaš, a još više ga volite kad se u njega stavi vino? Vino jelu daje posebnu aromu, eleganciju i posebnu notu. Kada se stavlja vino u gulaš?

14.5.2022.
13:52
Pixabay
VOYO logo

Vino se u kulinarstvu koristi stoljećima, no još uvijek velika većina ljudi oklijeva kod dodavanja vina u jela. Razlog je možda samo u neznanju kada se stavlja vino u gulaš.

Prvi i najvažniji savjet je da ne kuhate s vinom kojeg ni sami ne biste pili. Ako vino nije dovoljno dobro za piće, nije dovoljno dobro niti za kuhanje. Odaberite kvalitetno i ne preskupo vino. Ako tijekom kuhanja dodajete različite tekućine, nemojte ih miješati s vinom. Pustite da vino potpuno ispari prije nego u gulaš dodajete recimo, temeljac. U suprotnom nećete dobiti aromu jela koju ste htjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, vrlo je bitno dobro proučiti recept kako biste znali koje vino koristiti, koju količinu vina i kada ga točno dodati u jelo. Priprema je oduvijek značila pola posla. Vino se treba kuhati tj. krčkati s ostalim sastojcima u jelu pri čemu se reducira i jelu daje koncentriranu kiselkasto slatku aromu. No, kada se stavlja vino u gulaš? Zbog samo procesa otpuštanja arome, vino se treba dodati na početku kuhanja – nikako na kraju.

Vino se dodaje jelu samo onda kada stvarno znamo da može poboljšati okus jelu. I najvažnije, bitno je znati količinu vina koju je potrebno dodati jelu. Premalo vina neće promijeniti aromu dok previše vina može preuzeti okus cijelog jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se stavlja vino u gulaš najbitnije je da se dobro prouči recept i slijede upute. Svaka mala pogreška može upropastiti jelo koje je moglo biti savršeno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo