Gospinu travu treba pustiti da procvjeta prije nego što se bere, obično je to početkom ljeta. Ostale biljke imaju bolji okus kada se beru prije cvatnje, kao što su biljke metvice, ali gospina trava je bolja nakon što procvjeta.
Gospina trava se lako može ubrati rezanjem cvjetova, stabljika i listova s biljke. Otprilike 1/3 biljke može se sigurno ubrati u isto vrijeme bez oštećenja biljke.
Kako spremati gospinu travu:
Osušite ubranu gospinu travu tako da je objesite naopačke s pričvršćenim lišćem i stabljikama. Držite gospinu travu na hladnom i tamnom mjestu tjedan do deset dana dok se ne osuše. Također možete sušiti gospinu travu u komercijalnom sušilu ili u toploj pećnici rasprostranjenoj po kalupu za kolačiće na oko 40 stupnjeva celzijevih.
Osušenu gospinu travu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu i koristite je za čajeve, tinkture i ulja.