Ako ste u svom vrtu posadili grašak sigurno željno iščekujete njegove plodove. Dozrijevanje graška možete kontrolirati tenderometrom (uređaj za mjerenje stupnja zrelosti zrna i mekoće mesa) i prema tome odrediti razdoblje berbe.
Preporučano razdoblje za berbu je kada je 80% mahuna tehnološki zrelo, odnosno kada je stupanj zrelosti (određenim tenderometrom) 90 stupnjeva. Također najbolje bi bilo da zreli grašak berete i ljuštite ručno jer tako možete odmah pregledati zrna i odrediti kvalitetu plodova. Zreli grašak bi također trebao sadržavati pet posto šećera i sedam posto škroba. Od sjetve do dozrijevanja graška trebalo bi proći od prilike 60 dana. Zreli grašak ćete prepoznati po punim, sijanim i zelenim zrnima te se taba brati u tome periodu jer će s vremenom zrna gubiti boju, slatkoću i ona postaju hrapavije teksture.
Berba zrelog graška mora se obaviti brzo jer pod velikim temperaturama čak i ako berba zakasni dva ili tri sata može se smanjiti kvaliteta zrna.