Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg maslina, što odgovara 3 – 8 kg ulja. Za konzerviranje se koriste samo zdravi i mesnati plodovi te oni koji nisu oštećeni.
Sve masline su u početku zelene (tada su najmanje zrele), a zatim postupno postaju ružičaste (zrele) i na kraju postaju crne (vrlo zrele). Kada brati masline za konzerviranje?
Masline za jelo beru se u jesen kada su još nedozrele. Beru se ručno, a jedna osoba može ubrati 10 – 20 kg u sat vremena. Crne masline za jelo beru se u punoj zrelosti. One koje se ne iskoriste svježe mogu biti odvojene za proizvodnju ulja.
U studenom i prosincu obavlja se berba maslina za proizvodnju ulja. Masline se skupljaju ispod drveta na mrežama koje su rasprostrte ispod stabla. Kada ste ubrali dovoljno maslina vrijeme je za konzerviranje.
Masline se mogu konzervirati - cijele, bez koštica, narezane, nasjeckane ili narezane na kockice.