Danas djelamo recept za najukusniju uskršnju šunku. Uskrsna šunka najčešće se kuha dan prije Uskrsa odnosno na Veliku subotu. Kroz ovaj recept možete pripremiti uskršnju šunku i odmah saznati kad se kuha. Evo recept.
Sastojci za kuhanje uskrsne šunke:
- šunka bez kosti
- 2 šalice smeđeg šećera
- 3 žlice pripremljene žute gorušice ili po potrebi
- 1 konzerva kolutića ananasa u soku, ocijeđena i sok sačuvan
- 1 šalica meda
Kako i kad se kuha uskršnja šunka?
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Zarežite šunku tako da napravite dijagonalne rezove duboke 2 centimetra, stvarajući dijamantni uzorak i prebacite šunku u posudu za pečenje.
Pomiješajte smeđi šećer s dovoljno žute gorušice da dobijete glatki umak koji se može razliti. Šunku prelijte odvojenim sokom od ananasa, a zatim i medom.
Prelijte smjesu smeđeg šećera preko meda i ukrasno posložite kolutiće ananasa na šunku. Kolutiće ananasa pričvrstite čačkalicama.
Pecite uskršnju šunku dan prije uskrsa u prethodno zagrijanoj pećnici dok se dijamantni uzorak na šunki ne otvori, 1 do 1 i pol sat. Svakih 15 minuta prelijte šunku tekućinom iz posude.
Uz ovaj recept saznali ste kako i kad se priprema uskršnja šunka koja je neizbježni dio Uskrsa svake godine.