Žućenje brokule rezultat je prirodnog procesa starenja. Baš kao što sve životinje i biljke stare, stare i brokule. Kako stari, pigment klorofil koji brokuli daje zelenu boju se razgrađuje. Kako se to događa, biljka brokule postaje manje zelena, a više žuta. Možda ćete vidjeti mrlje žute boje oko cvjetića, pa čak i stabljike.
Drugi razlog zašto brokula može požutjeti je stres. Najčešći razlog za to su čimbenici okoliša, ali to mogu uzrokovati štetočine, bolesti i druge stvari koje opterećuju biljku ili ugrožavaju njezino zdravlje.
Ako brokulu predugo kuhate, može požutjeti. Da biste to izbjegli, kuhajte je dok ne omekša, ali ne postane kašasta. Prekuhavanje će razgraditi klorofil i dati brokuli žuti izgled. Predugo kuhanje također smanjuje sadržaj hranjivih tvari.
Važno je znati da je požutjela brokula još uvijek sigurna za jelo. Iako žuta boja može izgledati manje estetski privlačno, glavica brokule koja je požutjela i dalje je sigurna za jelo.